Ливарне виробництво один з найскладніших виробництв в галузі машинобудування який включає в себе велику кількість технологічних і термічних процесів, від яких залежить якість литих заготівель.

Бериславський машинобудівний завод виготовляє відливки з чорних металів (сірий і високоміцний чавун, вуглецеві і низьколеговані сталі) і кольорових металів (мідні та алюмінієві сплави), від 2 до 6 класу складності, відцентровим методом лиття і литтям в піщано-глинисті форми, виробляє заливки вкладишів антифрикційними сплавами, виконує практично всі види термічних обробок.

Ключову роль в досягненні високої якості при виробництві серійних відливок та у виготовленні дослідних партій заготівель на етапі впровадження нових видів продукції в ливарному цеху виконує відділ головного металурга (далі ВГМет).

ВГМет розробляє технологічну документацію (ТП, ТТ, ТІ), і проектує ливарно - стержневе оснащення на відливання з геометрією будь-якого рівня складності і проводить поетапну роботу з підготовки виробництва. Постійно проводяться роботи і заходи щодо вдосконалення технологій виготовлення серійних відливок, та здійснюється контроль, за дотриманням технологічної дисципліни в цеху.

Співробітниками ВГМет проводиться величезна робота з модернізації ливарного і термічного обладнання.

Одними з найбільш складних відливок на сьогоднішній день є відливка «Днище кришки циліндра» 11Д40.78.20 та «Кришка циліндра» Д67.04.11.01, які відносяться до найвищого класу складності - шостого.

За останні кілька років серійного виробництва цих заготівель ВГМет проведена величезна робота по удосконаленню технології виготовлення цих виробів. Починаючи з шихтової ділянки і закінчуючи ділянкою обрубки і зачищення. Не дивлячись на ручне виготовлення стержнів і напівавтоматичне виготовлення ливарних форм, були досягнуті позитивні результати з істотним поліпшенням якості лиття.

Така відливка, як «Кришка циліндра» Д67.04.11.01 на кожному етапі в процесі виготовлення вимагає від кожного робочого високого професіоналізму, максимальної пильності, суворого виконання технологічного процесу і творчого підходу при кожній збірці і заливці форм. Складання форми складається з 15 стержнів різного рівня складності. Кожен стержень повинен бути якісно зачищений, акуратно рівномірно по всій поверхні пофарбований протипригарною фарбою і чітко вставлений в форму свого посадочне місце. Після закінчення складання формувальник перевіряє товщину стінки між стрижнями і обдуває форму. Важливу роль в досягненні високої якості лиття виконує процес заливки форми, що досягається високим професіоналізмом заливальниками металу під всебічним контролем за прописаним в ТП температурним і швидкісним параметрами.

Якість лиття залежить від загальної злагодженої роботи колективу ливарного цеху та колективу ВГМет. Багаторічна практика і позитивна динаміка щодо зниження втрат від браку - показали, що в нашому ливарному цеху з наданням технологічної допомоги у вирішенні будь-яких складних проблем, співробітниками ВГМет і керівництвом підприємства, можна освоїти і робити фасонне лиття, максимального класу складності.

Переозброєння промислових підприємств машинобудівного профілю в умовах сучасної економіки носить стратегічний характер. Устаткування, запроваджене в провадження щодо раніше освоєних технологій, не здатна конкурувати за продуктивністю і якістю продукції, що виготовляється із зарубіжними аналогами. Для реконструкції виробництва необхідні великі інвестиції і з цього прийнято рішення про провидіння ряду модернізаційних заходів силами ВГМет і загальнозаводських служб, які стосуються обладнання ливарного цеху та термічного ділянки.

По частині модернізації термічного обладнання, для виконання операції «старіння» втулок, гільз циліндра і маслот поршневих кілець, організовані роботи з доопрацювання термічної печі СДО-20.48.18 / 11 (виготовлення та встановлення конвекторів повітря, дифузора для організації правильно спрямованого потоку, захисного екрана від теплових випромінювань нагрівальних елементів і підстави пода печі). З огляду на безперервного зростання виробничих обсягів і відкриття нової ділянки по виробництву великих зубчастих коліс і великих зубчастих вінців для тепловозів, електровозів і моторвагонного рухомого складу, ведуться роботи з виготовлення додаткового обладнання, а саме відпускної печі шахтного типу. По частині модернізації ливарного обладнання, спрямованої на економію енергоресурсів і поліпшення якості одержуваного розплаву металу, проведені роботи з розробки та виготовлення кришки тигля для плавильної установки УІПД-1200, плануються аналогічні заходи щодо індукційних печей ІСТ-0,33 і ІТПЕ-0,5.

Проведені роботи по модернізації системи охолодження відливок на машинах відцентрового лиття, для чого на одній з машин виконано заміну водо-повітряної системи на водяну, з відпрацюванням режимів охолодження. Отримано позитивний результат, планується переклад всіх відцентрових машин з організацією замкнутого контуру водопостачання.

Важливим подією для ливарного цеху став підведення природного газу, що істотно полегшило організацію підігріву жолобів і ковшів заливальних, а також дозволило виконати підігрів кокильного оснащення для відцентрового лиття, за допомогою газового пальника власної розробки, замість електропечі опору. Для зниження собівартості продукції і підвищення її якості, приділено увагу механізації процесу виготовлення ливарних стрижнів. З цією метою проведено роботи по розробці стрижневих ящиків, для ряду серійно виготовляється, які встановлюються на напівавтоматичного стрижневий Шелл-машині СЕМ 12.

Сучасне ливарне виробництво є постійно розвивається галуззю промисловості, в якій знаходять собі застосування нові матеріали дозволяють поліпшити характеристики продукції і знизити витрати на виробництво. Тому ще одним з напрямків ВГМет, є регулярний пошук інноваційних матеріалів, опрацювання можливості їх використання щодо освоєних технологій і перегляд норм витрати. Але все ж основною метою ВГМет, є вдосконалення раніше освоєних технологій і їх заміна на більш прогресивні, а також виключення факторів негативно впливають на якість продукції. Для цієї мети регулярно проводиться контроль за дотриманням технологічної дисципліни, безперервний аналіз якості одержуваних виливків, а також аналіз контрольних зразків по структурної характеристики й фізико-механічними властивостями. При розробці заходів спрямованих на поліпшення якості структури металу, істотну допомогу у виборі правильного напряму надає центральна заводська лабораторія, на озброєнні якої знаходиться металографічний мікроскоп інвертованого типу «Optika IM-3MET», оснащений сучасною високоякісною планахроматіческою оптикою. Мікроскоп дозволяє проводити якісні металографічні дослідження спрямовані на вивчення мікроструктури металів, а також дослідження закономірності утворення структури і залежностей впливу структури на механічні властивості металу. Можливість виводити зображення на екран ПК для фото та відеозйомки, дозволяє виконувати порівняльний аналіз з раніше отриманими структурними характеристиками.

Таким чином відділ головного металурга можна віднести до числа найважливіших структурних елементів, які роблять помітний вплив на розвиток нашого машинобудівного комплексу і завдяки якому формується єдиний працездатний організм під назвою «Бериславський машинобудівний завод».