Підписавши угоду про асоціацію з ЄС, Україна взяла зобов'язання відмовитися від обов'язкової сертифікації, перейти до європейської моделі оцінки відповідності продукції та затвердити технічні регламенти.

Технічний регламент - закон України або нормативно-правовий акт, прийнятий Кабінетом Міністрів України, у якому визначено характеристики продукції або пов'язані з нею процеси чи способи виробництва, а також вимоги до послуг, включаючи відповідні положення, дотримання яких є обов'язковим. Він може також містити вимоги до термінології, позначок, пакування, маркування чи етикетування, які застосовуються до певної продукції, процесу чи способу виробництва.

На теперішній час в Україні розроблено та прийнято близько ста технічних регламентів.

За планом робіт ДП «УкрНДНЦ» з 1 січня 2022 року будуть відмінені або замінені на національні, міжнародні та регіональні (європейскі) майже всі радянські стандарти (ГОСТ).

Але необхідно зауважити, що впровадження в Україні міжнародних та регіональних стандартів є складним процесом тому, що впроваджені раніше ГОСТ інколи суперечать міжнародним та європейським стандартам, не завжди можливо індетифікувати такі стандарти, що замінили б міждержавні.

В галузі технічного регулювання перед вітчизняними підприємствами промисловості постали такі проблеми:

недосконалість існуючих стандартів в Україні;

недостатність темпів впровадження міжнародних стандартів;

підприємства вимушені самостійно займатися перекладами стандартів, прийнятих методом підтвердження;

• велика тривалість і вартість робіт щодо сертифікації.

У 2021 році АТ «Укрзалізниця» введені нові вимоги щодо надання учасниками процедур публічних закупівель документів, які підтверджують відповідність виробників та їх продукції вимогам нормативних документів.

У відповідності з цими вимогами:

• для продукції, яка підлягає оцінці відповідності вимогам технічних регламентів необхідно надати декларацію про відповідність із посиланням на документи, складені за результатами проведеної оцінки відповідності органами з оцінки відповідності, акредитованими в Національному агентстві з акредитації України;

для продукції, що підлягає оцінці відповідності вимогам законодавства відповідно до 11 статті Закону України «Про залізничний транспорт» необхідно надати оригінал або копію сертифікату відповідності; на продукцію, щодо якої проводиться добровільна оцінка відповідності заявленим вимогам надати один із наступних документів про відповідність: декларацію (в тому числі декларацію про відповідність), протокол (в тому числі протокол випробувань, звіт, висновок, сертифікат (у тому числі сертифікат відповідності), атестат або інший документ, що підтверджує виконання визначених вимог, які стосуються об'єкта оцінки відповідності.

На теперішній час ПрАТ «БМЗ» проводить роботи з атестації виробництва запасних частин рухомого складу; продовжуються роботи з технічних наглядів за сертифікованою продукцією по сертифікатам відповідності на колеса зубчасті, шестерні, вінці колес зубчастих, пружини; триває впровадження національних стандартів, необхідних для стабільного функціонування та конкурентоспроможності підприємства.