Енергозбереження на підприємстві є однією з найактуальніших проблем, з якою стикається промисловість.

Енергоресурси постійно зростають в ціні і водночас попит на них також зростає. У загальній сумі витрат будь-якого підприємства витрати на енергоресурси часто перевищують всі інші. Таким чином, енергозбереження має бути одним з пріоритетних напрямів економічної політики промислового підприємства.

Енергозбереження – це комплекс визначених та послідовних дій, у результаті яких досягається позитивний (економічний) результат використання енергоресурсів, що незмінно спричинить позитивний вплив не тільки на економічні показники діяльності підприємства. Все це відразу знайде своє відображення в зростанні рентабельності, конкурентоспроможності, надасть можливість закріпити його у сегменті ринку функціонування, зменшити фінансові та операційні ризики, сприятиме поліпшенню якості обслуговування і якості продукції, що випускається.

Сучасні напрямки енергозбереження, що застосовуються на нашому підприємстві, включають в себе економію енергоресурсів і підняття ефективності процесу виробництва. Це, в свою чергу, передбачає:

- застосування різних технологій енергозбереження;

- модернізацію обладнання та регулювання режимів його роботи;

- зниження втрат електроенергії та поліпшення її якості.

Необхідно також відзначити, що неможливо, наприклад, економити електроенергію, але не вживати ніяких дій по збереженню тепла або зниження споживання води. Тільки комплексні заходи щодо оптимізації та економії ресурсів дають найбільш відчутний ефект.

З метою економії електроенергії ПрАТ «БМЗ» використовує як прості, так і більш технологічні шляхи вирішення.

До найбільш простих, наприклад, відносяться світлі тони стін, великі, раціонально розташовані вікна, зменшення площі штор і інших віконних завіс, що значно збільшують рівень освітленості приміщення. Також економії допомагають чисті, без перешкод пропускаючі світло, освітлювальні прилади, проведена заміна застарілих джерел світла на економічні, енергозберігаючі лампи, а також ведеться контроль освітлення. Велику роль в енергозаощадженні зіграла заміна старої апаратури і електрообладнання. Ці витрати компенсуються ефективністю роботи нових приладів і зниженням їх енергоспоживання.

Інші шляхи до енергозбереження пов'язані з так званим людським фактором. Проводиться навчання працівників і службовців підприємства правильному і економному поводженню з працюючою комп'ютерною та оргтехнікою, освітлювальними приладами.

Більш технологічними способами енергозбереження які застосовуються на підприємстві є встановлення високоточних приладів обліку споживання електроенергії, ламп освітлення з датчиками руху і налаштування економного режиму роботи техніки.

Також велике значення має енергозбереження в опалювальній системі. Це, в основному, досягається шляхом модернізації системи опалення та підвищенням ККД. В цьому плані ПрАТ «БМЗ» вдалося до максимальної автоматизації виробничого процесу та забезпечення якості палива. Чим вище дані показники, тим опалення функціонує краще і економніше.

Енергоефективність систем опалення неможлива без забезпечення гарної теплоізоляції, захисту приміщень та теплотрас від впливу низьких температур. Застосовується використання технологічних котелень, установка точних приладів обліку, використовуються теплові насоси і нова технологія сонячних колекторів.

Важливою також є і економія води. Вона стала можливою за допомогою часткової реконструкції та своєчасного ремонту трубопроводів, встановленням відповідаючого сучасним параметрам вбудованого сантехнічного обладнання, застосуванням точних приладів обліку, а також використанням оборотного водопостачання, де вода може використовуватися повторно.

Мінімізація питомих витрат на виробництво продукції та зменшення екологічного навантаження на навколишнє середовище – основна мета ВГЕ ПрАТ «БМЗ».