Машинобудівний комплекс займається випуском величезної кількості різноманітної продукції, для виробництва. З великого обсягу промислових викидів, що потрапляють у навколишнє середовище, на машинобудування припадає лише незначна його частина - 1-2%. Однак на ПрАТ «Бериславський машинобудівний завод» є основні технологічні процеси, що забезпечують виготовлення продукції, які мінімально негативно впливають на навколишнє середовище. Для контролю викидів від стаціонарних джерел використовуються циклон типу ЦН-15, пиловловлювач ЗИЛ-900, пиловловлювач ПА-700, які кожного року, згідно чинного законодавства проходять перевірку відповідності фактичних параметрів роботи установки очистки газу. Основними критеріями гранично-допустимих викидів (ГДВ) є гранично-допустима концентрація (ГДК) затверджена Департаментом Екології та Природних ресурсів.

Установка очистки газу ЦИКЛОН ЦН-15 від дробометальної камери,обрубного відділення

На підприємстві є власні дві арт-скважини.

Водонапірна вежа

Санітарна зона скважини 2-281

Щоб забеспечити якісну питну воду два рази на рік проводиться профілактична дезінфекція водопровідної мережі. Для обеззаражування використовується не хлор, а таблетований препарат, який представляє собою швидкорозчинні шипучі таблетки, що містяться в якості діючої речовини натрієвої солі дихлоризоціанової кислоти і є високоефективним та надійним дезінфікуючим препаратом з високою бактерицидною, вірусоцидною дією. Після чого проводиться повний хімічний та бактеріологічний аналіз води на відповідність Дсан ПІН 2.2.1-10-171-10, лабораторією, яка має відповідну ліцензію.

Таблетки для дезінфекції водопровідної мережі

Майже по всьому підприємству відбулася заміна люмінесцентних ртутних ламп на led-освітлення.

Кожного кварталу проводиться моніторинг впливу та оцінка щодо заходів по збереженню стану навколишнього середовища, від технологічних процесів здійснювальних ПрАТ «БМЗ».

Слід зазначити, що відходів в 2019 р. в порінянні з минулим роком стало на 7% відсотків менше, це зумовленне тим, що підприєство модернізує своє виробництво та використовує більше матеріалів для повторної переробки, що дає змогу по – перше, зберегти більше ресурсів для виготовлення продукції, по-друге, значно зменшує вплив на навколишнє середовище, не передаючи на утилізацію іншим підприємствам та тимчасово не розміщуючи на території заводу.